sobota, 7 marca 2015

Okoń morski z makaronem szpinakowym


Moja pyszna propozycja na piątkowy obiad :)
Jak się znudzą frytki z rybką to zawsze można zrobić makaron, na przykład szpinakowy :) 
Polecam :)


Składniki :

2 okonie morskie, wypatroszone i oczyszczone
4 gałązki tymianku cytrynowego
szczypta chili
1 łyżeczka grubej  soli cytrynowej morskiej
sol zwykła jodowana
pieprz
sok z jednej malej limonki
oliwa z oliwek
3 łyżki drobno startego parmezanu
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 opakowanie makaronu szpinakowego Trottole (400 g )

Makaron ugotować według zaleceń producenta, odcedzić.


Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Każdą rybę   natrzeć solą jodowaną, pieprzem, chili, skropić obficie i natrzeć sokiem z limonki, Pozostawić odrobinę soku do makaronu. Do środka każdej ryby włożyć gałązkę tymianku cytrynowego a całość posypać jeszcze solą cytrynową i na wierzchu położyć po gałązce tymianku.

 

 Naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec rybę przez około 25 - 30 min, przed samym końcem ściągnąć folię, posypać ryby  1 łyżką parmezanu i zapiec  by ryby się ładnie zrumieniły.

Potrzebna do obiadu ilość makaronu przełożyć do rondla, dolać 1 łyżkę oliwy, zagrzać na małym ogniu. Dodać parmezan, sok z limonki, jogurt naturalny oraz kolendrę. Całość delikatnie wymieszać. 




Tak przygotowany makaron podać z rybami :)
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz