sobota, 7 marca 2015

Jagnięcina pieczona z rozmarynem i tymiankiem cytrynowym


Baranina i jagnięcina to jedne z najzdrowszych mięs. 
Można je przygotowywać na rożne sposoby, ale te najprostsze  chyba najlepsze.
Dobrze upieczona jagnięcina smakuje wyśmienicie,  może być prawdziwą ozdobą Niedzielnego lub Świątecznego stołu :) 


Składniki :

1 kawałek świeżej jagnięciny (u mnie 0.750 kg- half leg (polowa nogi, w wolnym tłumaczeniu) 
sól zwykła jodowana
sól cytrynowa morska 
pieprz
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku cytrynowego 
4 ząbki czosnku
woda

Jagnięcinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso natrzeć solą jodowana oraz pieprzem ułożyć w szklanym naczyniu, misce. Ułożyć ząbki czosnku oraz gałązki tymianku cytrynowego wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia, tuż przed pieczeniem mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać grubą, morską solą cytrynową. Naczynie z jagnięciną przykryć szczelnie folią do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C.



 Mięso piec przez około 2,5 godziny, Co jakiś czas odwracać na drugą stronę i w razie konieczności polewać małą ilością wody. Podczas pieczenia powinien się wytworzyć naturalny, pyszny sok którym należy polewać pierzące się mięso. Na około pół godziny przed końcem pieczenia należy ściągnąć folie i zwiększyć temperaturę do 180 C.


Upieczone mięso powinno odchodzić od kości, być miękkie i soczyste.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Jagnięcinę jadłam ostatnio jako dziecko i kompletnie nie pamiętam jej smaku. Twoja wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka napływa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Edytko :)
      Ja jagnięciny w dzieciństwie nie jadłam wiec teraz nadrabiam :)

      Usuń
    2. Też pojadłabym z największą przyjemnością, ale cenowo jest nie na moją kieszeń :(

      Usuń
    3. Wiem, ze w Polsce jest droga, tutaj też nie należy do najtańszych mięs ale jednak jest jej wszędzie pełno to i ceny nie są aż tak wygórowane...

      Usuń
    4. Anetko, mogę tylko pozazdrościć :)

      Usuń
    5. ...a ja tęsknię za Polską, nawet bez jagnięciny :)

      Usuń
    6. Też bym tęskniła...

      Usuń