Muszę przyznać, że jarmuż świetnie podkreślił i wzbogacił smak zupy jarzynowej:)
Składniki :
1 i 1/2 litra rosołu
2 marchewki z rosołu
1 szklanka fasolki szparagowej mrożonej
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 średniej wielkości ziemniak
1 szklanka małych różyczek kalafiora
1 mały brokuł
1 szklanka pokrojonego jarmużu
szczypta kurkumy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka słodkiej śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny
ugotowany jarmuż do dekoracji i do podkreślenia smaku
Rosół przelać do garnka w którym będziemy gotować zupę jarzynowa. Marchewki pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Brokuła opłukać i podzielić na cząstki.
Do rosołu dodać warzywa , gotować na małym ogniu. Gdy będą już miękkie dodać śmietankę, sok z cytryny, kurkumę oraz ewentualnie sól i pieprz. Chwilkę jeszcze gotować.
Gotowa zupę jarzynową przelać na talerze i udekorować ugotowanym jarmużem.
Podawać z pieczywem , smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz