środa, 25 lutego 2015

Chrupiące kotleciki z mięsa rosołowego


Z mięsa rosołowego można przygotować takie oto smaczne i chrupiące kotleciki-nuggety .
Moje dzieci bardzo je lubią, ja zresztą też  :)

Składniki :

Mięso z rosołu : pierś oraz  udko
1 jajko
bułka tarta
mąka
suszona słodka papryka
sól i pieprz
smalec z gęsi (1-2 łyżki)

Mięso rozdzielamy na mniejsze kawałki i delikatnie spłaszczamy. Każdy kawałek solimy, pieprzymy i posypujemy papryką.


Na patelni rozgrzewamy smalec z gęsi.
Każdy kawałeczek mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem  w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Tak przygotowane mięso układamy na gorącym smalcu i smażymy na złocisty kolor z dwóch stron.




Usmażone kotleciki układamy na papierze kuchennym by odsączyły się z nadmiary tłuszczu.
Podajemy z frytkami i sałatką .
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. SUPER POMYSŁ;) I NIC SIĘ NIE ZMARNUJE;) JA Z MIĘSA Z ROSOŁU ROBIĘ POTRAWKĘ W POMIDORACH;POLECAM I POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-wykorzystac-mieso-z-rosou-pomys-na.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń