środa, 25 lutego 2015

Rosół z młodego koguta :)


Nie będę się zbytnio rozpisywać...po prostu pyszny i zdrowy :) !

Składniki :

Mięso z młodego koguta : pierś ze skrzydełkiem, grzbiet, noga, łapki, szyjka
3 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości pietruszki 
2 kawałki korzenia selera
2 cebule
woda
pieprz i sól
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka Vegety
maggi do smaku

makaron spaghetti z maki kukurydzianej oraz ryżowej 

 Do dużego garnka włożyć umyte  mięso na rosół.Warzywa obrać, opłukać i włożyć do garnka z mięsem. Wszystko zalać woda, do prawie samego. brzegu. Włączyć gaz i ustawić duży ogień jednocześnie pilnując by woda się nie zagotowała. Gdy woda zacznie wrzeć wtedy należy zmniejszyć ogień i  pozbierać łyżką  wytworzone "szumy". Potem należy dodać łyżkę soli oraz pieprz do smaku. Rosół powinien się bardzo wolno gotować na malutkim ogniu przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy rosół lubczykiem, Vegetą,  maggi oraz w razie konieczności solą i pieprzem.


W czasie gdy rosół  się gotuje na malutkim ogniu, w innym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do gotującej się wody makaron. Gotujemy około 7 minut lub do czasu aż będzie gotowy . Makaron odcedzamy i podajemy z pysznym , aromatycznym i zdrowym rosołem :)



2 komentarze:

  1. A skąd zabrałaś koguta??:-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upolowałam :D
      ...a tak na serio to co jakiś czas dostaje przesyłki z Polski , szczególnie w okresie zimowym kiedy można bezpiecznie przesłać mięso :)

      Usuń