poniedziałek, 23 lutego 2015

Pizza z pieczoną karkówką, na spodzie z dodatkiem ziemniaków


Jeśli lubicie pizzę na grubym spodzie to przepis na ciasto jest własnie dla Was :) 
Zostało mi wczoraj trochę ziemniaków z obiadu, trochę mięsa więc postanowiłam zrobić ciasto na pizzę z dodatkiem ziemniaków.
Ciasto wyszło bardzo dobre, wysokie , miękkie, pulchne.
Polecam :)

Składniki :

Ciasto 

200 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
200 g mąki pszennej plus do późniejszego wyrabiania 
1 saszetka drożdży instant (7 g) 
2 jajka
2 łyżki oleju
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 plaska łyżeczka soli

Wypełnienie pizzy 

2 - 3  łyżki sosu pomidorowego 
Kawałek pieczonego mięsa, u mnie karkówka ( 150 g)
pól słoiczka marynowanych karczochów
rukola
2 garści startego, żółtego sera

Ciasto :

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać ziemniaki, sol, jajka. Dobrze zagnieść ręką by składniki się połączyły. Potem dodać cieple mleko, olej i dosypując partiami mąkę, wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Ciasto zostawić w oprószonej mąka misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze  podzielić na pól.
Ze swojego ciasta zrobiłam dwie pizze.


Ciasto rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec pizzę.
Koło ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym sosem cieście ułożyć rozdrobnione mięso, na mięsie ułożyć karczochy, na karczochach rukole i na końcu starty, żółty ser.


Tak przygotowane ciasto z wkładką wstawiamy do piecyka, ustawiamy temperaturę 160 C i pieczemy pizze przez około 30 -40 min ( w zależności od tego jak bardzo był nagrzany piekarnik ).



Upieczoną pizzę dekorujemy rukolą i zjadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz