Taka ryżowa sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa które zostaje nam z obiadu.
Ta sałatka wyszła bardzo smaczna.
Polecam :)
Składniki:
2 - 3 szklanki ugotowanego ryżu
1 pieczone udko
mięso z rosołu (u mnie pierś ze skrzydełkiem i grzbiet )
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 - 4 ogórki kiszone bądź konserwowe
2 płaskie łyżki przyprawy Kebab- Gyros
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (2 łyżki )
Ryż wsypać do większej miski.
Mięso odłączyć od kości, pozbawić wszelkich twardych chrząstek, pokroić w kwadraty ( potem i tak, podczas mieszania, mięso się jeszcze rozwarstwi). Mięso połączyć z ryżem.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić paprykę,cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu aż papryka będzie miękka, potem wsypać przyprawę kebab-gyros, wymieszać i chwilę razem smażyć. Tak przygotowane warzywa dodać do ryżu z mięsem.
Ogórki pokroić w małą kostkę i również dorzucić do ryżu. Dodać majonez i ketchup, wymieszać. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na końcu dorzucić posiekaną natkę pietruszki, zostawić trochę do dekoracji. Sałatka jest doskonała zarówno na ciepło jak i wtedy, gdy się trochę przegryzie podczas pobytu w lodówce :).
Smacznego:)
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń