Składniki:
woreczek ryżu
kawałek pieczonej jagnięciny
3 papryki: czerwona, zielona, żółta
3 większe cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
3 ząbki czosnku
mała garść świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
suszony lubczyk do smaku
oliwa
woda
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plasterki.
Umyte cebulki kroimy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Umyte papryki kroimy w paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy paprykę,przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę, a potem dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień.
Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, lubczyk.) i pokrojone, upieczone mięso.
Wszystko razem dusimy na małym ogniu, w miarę potrzeby, dolewamy małą ilość wody. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną miętę i smażymy jeszcze ok. 4 minuty.
Podajemy z ryżem.
Miętowa jagnięcina... Mmmmm... tego jeszcze nie jedliśmy! :-) A co do papryki, to warto wiedzieć, że do gotowania i smażenia lepsza jest papryka z 4 brzuszkami. ;-) 'Brzuszki' u dołu papryki informuja nas o tym, jak słodka jest papryka. I tak na przykład papryka z 3 brzuszkami będzie słodsza i daleko lepsza do jedzenia na surowo! ;-)
OdpowiedzUsuńMoje mialy po 4 brzuszki , o ile dobrze pamietam :) Nie wiedzialam, ze ma to takie znaczenie, czlowiek jednak uczy sie cale zycie ;) jesli chodzi o miete, to proponuje wyprobowac bo to dosyc znane i lubiane polaczenie :) Aneta
UsuńZ pewnością spróbujemy! Trzeba tylko pojechać po świeżą miętę na wieś, do mamy! ;-)
Usuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńНе во всех кошельках обязательно вписывать паспортные данные, достаточно только использовать хорошую систему платежей. Самые крупных электронные кошельки потребуют длительной верификации клиентов. Получить незаметность получится исключительно на специальной платформе как пополнить гидру.
OdpowiedzUsuń