Takie szybkie kluski to świetny sposób na przemycenie warzyw dla Tadków-niejadków :)
W tych kluseczkach udało mi się przemycić zielony groszek i makę ryżową :)
W smaku są inne od typowych kluseczek na mące pszennej ale dziecko zjadło ze smakiem i to jest najważniejsze :)
Składniki:
6 łyżek ugotowanego groszku
1 kostka twarogu 250 g (tłusty, Łowicki)
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ryżowej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
masło
Do większego garnka wlać wodę, lekko posolić i postawić na ogień by się zagotowała.
Ser zmielić albo zmiksować blenderem, dodać jajko i groszek, zmiksować jeszcze raz na gładką masę.
Przełożyć do miski i dosypać mąki, dodać sól i pieprz, wyrobić ciasto. Stolnicę lub blat wysypać mąką, z ciasta formować wałki ( jak na kopytka), każdy wałek poprzecinać na mniejsze kawałki.
Kluski wrzucać partiami ( u mnie w dwóch turach ) na gotujacą się wodę i gotować ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.
Na patelni zrumienic bułkę tartą, dodac masło, chwilkę posmażyć i polać ciepłe kluseczki. Można też kluseczki wcześniej lekko podsmażyć, ja tak robię bo mój synek takie właśnie lubi :).
Smacznego :)
Wspaniałe kluseczki, sama bym takie zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
O jej! Jak cudnie wyglądają! Wspaniały pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńAnetko, ja nie w temacie kluseczek, chociaz apetycznie wyglądają:-) Pisze tutaj, bo podejrzewam , że nie wracasz do komentarzy pod starymi przepisami. Jakie wymiary keksówek uzywasz do pieczenia chleba, ponieważ na zdjeciach wyglądają takie jakieś szersze niż zwyczajnie?
OdpowiedzUsuńJuż podaje wymiary :)
OdpowiedzUsuńSpod : długie: 19,5 cm, szerokie :9,5 cm.
Góra: długie: 22,5 cm, szerokie : 12,5 cm
Przepraszam, ze nie odpisałam wczoraj :)
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-)) i nie przepraszaj, nie ma za co, przecież nie samym netem człowiek żyje :-)
UsuńA foremki widzę prawie standardowe, mam takie, więc w tym tygodniu kolej na orkiszki. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :-)
Dziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuń