sobota, 11 maja 2013

Mus z rabarbaru - idealny do deserów


Prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na mus z rabarbaru.
Idealny do ciast i deserów.
Polecam:)



Skałdniki:

400 g umytego, obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kisielu o smaku truskawkowym

Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dolać wodę i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając,  aż powstanie jednolita "papka".


Następnie dosypywać malutkimi porcyjkami kisiel, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotować jeszcze chwilę, tak jak gotujemy kisiel.  Po dosypaniu kisielu mus nam zgęstnieje, będzie miał konsystencję budyniu czy kisielu właśnie. Gdy całkowicie wystygnie zgęstnieje jeszcze bardziej.


Taki mus świetnie nadaje się do różnego rodzaju deserów. Można go również przelać do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.
Świetnie smakuje jako dodatek do ciast, lodów, tart, serników, itp.


Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobny mus, ale zamiast kisielu daję budyń waniliowy lub śmietankowy. Muszę wypróbować z kisielem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie za bardzo się nie będą różnić:)

    OdpowiedzUsuń