Babka jest przepyszna, lekka, puszysta, doskonała.
Piekę ją ostatnio przynajmniej raz w tygodniu, pewnie kiedyś nam się znudzi, chociaż jak patrzę na dzieci wcinające ten wypiek, to myślę,że chyba jednak nie prędko :D
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki majonezu (ja zawsze używam majonezu Winiary)
2 łyżki kakao
1-2 łyżki mleka
Foremkę na babkę wysmarować wewnątrz masłem i posypać kaszką lub bułką tartą.
Mąkę przesiać, dosypać proszek do pieczenia, wymieszać.
Do cukru dosypać cukier waniliowy.
Jajka ubić do białości, podczas ubijania dosypywać cukry. Jajka powinny być ubite na gładką, jasną, puszystą i gęstą masę- to podstawa dobrej babki.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać ciasto łyżką. Następnie dodawać partiami majonez i dobrze wymieszać by składniki się połączyły.Gdy składniki się połączą, ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao, wymieszać i dolać mleko by ciasto nie było zbyt gęste i ładnie się wlewało do foremki.
Najpierw wlać do foremki jedną część ciasta jasnego, potem część ciasta kakaowego, potem znowu jasnego i na końcu kakaowego. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok 30- 40 min (do tak zwanego suchego patyczka). Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Bardzo apetyczne zdjęcia:) Piekłam kiedyś babkę na majonezie,była super, dobrze,że mi przypomniałaś.Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuń