Ciasto całoroczne ponieważ można je piec przez cały rok z róznymi owocami, sezonowymi i tymi ze słoika. Według mnie najlepsze z rabarbarem właśnie. Pamiętam , w ogródku koło domu, zawsze był rabarbar, zrywało się go i obrane łodygi zanurzało w cukrze i deser gotowy:) Ale to było dobre:)
I jeszcze kompot z rabarbaru albo właśnie to ciasto:) Najlepsze rabarbarowe przysmaki.
Ciasto polecam bo jest łatwe i przepyszne :)
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna ,u mnie Kasia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie cukru waniliowego ( nie jest konieczne)
szczypta soli
500 g oczyszczonego, umytego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
2 białka z jajka kurzego ( można użyć większej ilości białek )
2 łyżki cukru
2 łyżki kokosu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Makę przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Margarynę roztopić w rondelku, lekko przestudzić.
Jajka ubijać mikserem, stopniowo dosypywać cukier i szczyptę soli. Jajka powinny być ubite na gęstą, puszystą, gładką masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami, na zmianę makę i margarynę, delikatnie mieszać ciasto łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę, na ciasto wyłożyć równomiernie rabarbar.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z kokosem i taką pianę ułożyć równomiernie na rabarbarze. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-45 min. Smacznego:)
zapomniałam, że to już czas na rabarbar... trzeba szybko działać w takim razie:) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiesze sie i pozdrawiam :) Daj koniecznie znac czy ciasto smakowalo :)
OdpowiedzUsuńProsty do przygotowania i bardzo smaczny placek:) Wczoraj upiekliśmy i dzisiaj już prawie po placku, pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i cieszę się ,że przepis się przydał a ciasto smakowało:)
Usuń