Pyszne, domowe bułki :)
Tym razem z boczkiem i siemieniem lnianym.
Polecam:)
ok. 800 g mąki pszennej tortowej
100 g drożdży świeżych (1 kostka)
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
boczek wędzony w plasterkach 300 g
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka soli
Drożdże kruszymy do szklanej miski i zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy 3/4 szklanki mąki i 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy by powstał zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Plasterki boczku kroimy w kosteczkę i zasmażamy na łyżce oleju . Gdy boczek będzie dobrze zesmażony dodajemy zmielone siemię lniane i odstawiamy patelnię z palnika. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę ( 500 g ), ciepły, zesmażony boczek i 1 szklankę ciepłej wody oraz sól, wszystko mieszamy, podczas wyrabiania ciasta dosypujemy pozostałą mąkę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek naczynia oraz rąk. Naczynie z wyrobionym ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, odrywamy mniejsze kawałki i kształtujemy dłonią małe podłużne bułeczki, układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż nożem i wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 C piecyka i pieczemy ok 30-35 min. Przestudzone i przekrojone smarujemy masłem i zjadamy ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz