wtorek, 12 marca 2013

Cannelloni z mięsem i warzywami


Cannelloni robiłam po raz drugi, za pierwszym razem trzymałam się wskazówek na opakowaniu i wyszła klapa więc zrobiłam po raz kolejny no i tym razem się udało:)

Składniki:

1 opakowanie makaronu Cannelloni  250 g
500 g mielonego, wieprzowego mięsa
1 słoiczek marynowanych karczochów
1 cebula
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 większa łodyga  selera naciowego
sól i  przeprz do smaku
przyprawa tandori mix do smaku
4 ząbki czosnku
suszony  rozmaryn  do smaku
majeranek do smaku
1 łyżka oliwy lub oleju

1 słoik sosu bolonskiego Łowicz
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 
1/2 litra czystego bulionu rosołowego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Na patelni rozgrzewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumieniamy cebule i dodajemy odsączone z oleju i pokrojone karczochy oraz pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego. Zesmażamy razem, dodajemy w razie konieczności trochę oliwy z karczochów, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy wszystko razem , doprawiamy przyprawami .



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, każdą rurkę cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Rurki nie powinny być zbyt mocno wypełnione farszem ponieważ mogą popękać. Napełnione mięsem rurki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.


Sos boloński, przecier pomidorowy oraz bulion mieszamy razem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze rurki makaronowe, powinny być całkowicie przykryte. Naczynie wstawiamy do piekarnika, ustawiamy tem. 150 C i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Podajey na ciepło.
Smacznego:)

2 komentarze: