Przepyszne bułki z ziarnami i przyrumienioną cebulka, z przepisu zewy.
Ja, zamiast prażonej cebulki dodałam świeżą, zrumienioną na łyżce oleju ryżowego, i mimo, że mam zamiar zaopatrzyć się w cebulkę prażoną, to chyba do tych bułek będę używała takiej zrumienionej na oleju, bo smak bułek jest rewelacyjny:)
Polecam:)
Składniki:
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
1 średniej wielkości cebula ( u zewy 1/2 szk prażonej cebulki)
450 g mąki pszennej typ 500 (u zewy 500 g, bez mąki orkiszowej)
50 g pestek dyni
1 średniej wielkości cebula ( u zewy 1/2 szk prażonej cebulki)
450 g mąki pszennej typ 500 (u zewy 500 g, bez mąki orkiszowej)
50 g razowej mąki orkiszowej
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
50 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
4 łyżki oleju ryżowego plus jedna łyżka do zrumienienia pokrojonej cebuli
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
50 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
4 łyżki oleju ryżowego plus jedna łyżka do zrumienienia pokrojonej cebuli
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę.Zrumienić.
W misce pokruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć razem z drożdżami. Dodać wodę, potem mąki i ziarna oraz cebulkę. Wszystko razem wymieszać łyżką,dodać sól i olej, wyrabiać najpierw poprzez miesznie łyżką, a potem dłonią. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz, formować dłonią kulki. Kule ciasta ułożyć na blaszce , przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrosnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować olejem ryżowym ( choć to nie jest konieczne )
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 C i piec do czasu aż się ładnie zrumienią.
Smaczne jeszcze cieplutkie, posmarowane masłem. Ale też całkowicie wystygnięte są wyśmienite:)
Dziękuję za zaproszenie, będę zaglądać:)
OdpowiedzUsuń