Pyszne mini tarty z kolorowymi grzybkami i nieco pikantnym akcentem:)
Polecam:)
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
grzybki oyster (boczniaki żółte i rożowe)
grzybki shiitake
3 cebulki ze szczypiorkami
szczypiorek do dekoracji
1 czerwona cebula
łyzka listków tymianku cytrynowego
sok z cytryny do smaku
sos salsa
guacamole
po łyżce śmetanki kremówki na każdą tartę
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju ryżowego
Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć na blacie i podzielić na 6 kwadratów.
Z każdego kwadrata zrobić "pudełeczko"
Grzybki opłukać, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy, cebulę pokroić w krążki i wrzucić na patelnię, zeszklić i zrumienić, dodać posiekane cebulki ze szczypiorkiem, potem w całości grzybki. Posolić i popieprzyć, dodać tymianek cytrynowy i odrobinke soku z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszać, zestawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 190 C. Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć grzybki z cebulą, polać każdą część śmietanką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 20 min lub do czasu aż ciasto się ładnie zrumieni.
Na upieczone mini tarty nałożyć łyżeczką, w kilku miejscach sos salsę oraz guacamole. Posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz