Polecam:)
6 małych buraczków
3 winne jabłka
1 mała cebula
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju
szczypiorek lub natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Umyte buraczki włożyć do garnka,zalać wodą i ugotować do miękkości.Ugotowane obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Jabłka również obrać ze skórek,zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z buraczkami.Cebulę posiekać bardzo drobniutko,dodać do buraczków i jabłek.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku sokiem z cytryny,solą i pieprzem.Na końcu wlać łyżkę oliwy,wymieszać i przed podaniem posypać natka pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach gdy się przegryzie ale zaraz po jej przygotowaniu jest również dobra.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz