Kolejny sposób na obiad bezglutenowy:)
Dla dzieci i nie tylko.
Składniki:
3 młodziutkie cukinie (u mnie 2 zielone i 1 żółta)
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyzki jogurtu greckiego
papryka w proszku,sól kamienna oraz pieprz ziołowy do smaku
mąka bezglutenowa (mieszanka mąk: ryżowa,ziemniaczana,tapioka,kukurydziana,gryczana)
olej do smażenia
Cukinię umyć,odciąć końcówki,zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Marchewkę również umyć,obrać i zetrzeć na mniejszych oczkach,czosnek przecisnąć praską.Warzywa wymieszać w misce,dodać jajko,jogurt oraz tyle mąki jak na zwykłe racuchy.doprawić do smaku sola,papryką i pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzać olej,na rozgrzany kłaść łyzką ciasto na racuchy,zmażyć na średnim ogniu do czasu aż racuszki zrumienią się łądnie z dwóch stron. Mozna podać z jogurtem lub śmietaną.Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz