środa, 24 października 2012

Dynia pieczona z papryką,szafranem i boczkiem (doskonała do ryżu)



Składniki:

300 g dyni pokrojonej w małą kostkę
1 zielona i 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
6 plasterków cieniutkiego boczku,pokrojonych w kostkę
4 ususzone gałązki tymianku cytrynowego
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
szczypta płatków chili
2 szczypty szafranu
sól,pieprz i sproszkowana papryka do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju




Pokrojona paprykę i dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego .Ususzone gałązki tymianku połamać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony boczek,przyprawy, skropić wszystko olejem i delikatnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok 30-40 min. Piec w temperaturze 190 C.



Doskonale smakuje z ryżem. Smacznego:)








5 komentarzy:

  1. Anonimowy24/10/12

    Ależ to musi być pyszne! Uwielbiam pieczoną dynię:)Bardzo mi się ten przepis podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo,ja równeż lubię pieczoną dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anetko wyglada przesmacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapomniałam dopisać danie hihi ;D

    Anetko danie wygląda przesmacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję podwójnie:)

    OdpowiedzUsuń