Składniki:
300 g dyni pokrojonej w małą kostkę
1 zielona i 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
6 plasterków cieniutkiego boczku,pokrojonych w kostkę
4 ususzone gałązki tymianku cytrynowego
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
szczypta płatków chili
2 szczypty szafranu
sól,pieprz i sproszkowana papryka do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju
Pokrojona paprykę i dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego .Ususzone gałązki tymianku połamać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony boczek,przyprawy, skropić wszystko olejem i delikatnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok 30-40 min. Piec w temperaturze 190 C.
Doskonale smakuje z ryżem. Smacznego:)
Ależ to musi być pyszne! Uwielbiam pieczoną dynię:)Bardzo mi się ten przepis podoba:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo,ja równeż lubię pieczoną dynię:)
OdpowiedzUsuńAnetko wyglada przesmacznie :-)
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać danie hihi ;D
OdpowiedzUsuńAnetko danie wygląda przesmacznie :-)
Dziękuję podwójnie:)
OdpowiedzUsuń