Bardzo szybkie,bardzo smaczne,idealne dla niespodziewanych gości :)
Żurawina i ciasto francuskie świetnie do siebie pasują.
Żurawina i ciasto francuskie świetnie do siebie pasują.
Polecam:)
Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
żurawina w słoiczku (polecam cranberry whole-berry sauce Ocean Spry ponieważ ma konsystencję gęstej marmolady i się nie rozpływa podczas pieczenia)
białko z jednego jajka lub całe rozkłucone jajko
cukier do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kwadraty (u mnie 10*10 cm).Wyszło mi 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką żurawinę.
Kwadraty zawijamy w koperty i smarujemy rozkłuconym białkiem lub jajkiem.Posypujemy cukrem.
.Koperty układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem i wstawiamy do piekarnika na 15 min lub do czasu aż urosną i się zrumienią
Doskonałe na ciepło jak i na zimno.
Smacznego:)
Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam
Świetne są te koperty,zrobiłam w sobotę na małą imprezę.Smakowały każdemu.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że pomysł się przydał:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie te koperty wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń