czwartek, 6 września 2012

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy


 Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był przepis znaleziony na tym  blogu oraz zakupiona  niedawno  mąka z ciecierzycy.
Ciasto nie jest zbyt przyjaźnie nastawione do wałkowania i wykrajania kształtów (dlatego trzeba wybrać bardzo proste,np gwiazdki,serduszka,trójkąty itp ) ale już upieczone ciasteczka są przepyszne!!!  
Spróbujcie sami:)


Składniki:

 2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)
120 g zimnego masła dobrej jakości
4 łyżeczki cukru waniliowego
60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
2 żółtka
szczypta soli

garść migdałów (połówek lub całych )


Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na  rozwałkowanym  wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.W każde nieupieczone jeszcze ciastko delikatnie wcisnąć kawałki migdałów (choć można z nich zrezygnować). 

Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie  do pojemnika.
Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.



Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam nawet, ze istnieje coś takiego jak mąka z ciecierzycy. Widać, że wiele jeszcze muszę odkryć. :) Te ciasteczka na pewno są zdrowe, a i czuję, że przekłada się to na smak.

    Pozdrawiam,
    relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. whiness,ja również całkiem niedawno odkryłam mąkę z ciecierzycy,znalazłam ją w dziale z produktami bezglutenowymi,ale jestem bardzo pozytywnie nia zaskoczona,a ciasteczka naprawdę smakują wybornie.Polecam i dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ciasto nie chce wsprółpracować przy wałkowaniu i wykrajaniu kształtów, to przeważnie formuję w dłoniach kuleczki i je spłaszczam :) i ciastka są okrągłe

    OdpowiedzUsuń
  4. asieja,dziękuję za radę,przy najbliższej okazji z niej skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można by zastąpić masło olejem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Usia:) Myślę,że raczej nie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły świetnie, dodałam troszkę cynamonu, walkowalam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń