Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był przepis znaleziony na tym blogu oraz zakupiona niedawno mąka z ciecierzycy.
Ciasto nie jest zbyt przyjaźnie nastawione do wałkowania i wykrajania kształtów (dlatego trzeba wybrać bardzo proste,np gwiazdki,serduszka,trójkąty itp ) ale już upieczone ciasteczka są przepyszne!!!
Spróbujcie sami:)
2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)
120 g zimnego masła dobrej jakości
4 łyżeczki cukru waniliowego
60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
2 żółtka
szczypta soli
garść migdałów (połówek lub całych )
Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.W każde nieupieczone jeszcze ciastko delikatnie wcisnąć kawałki migdałów (choć można z nich zrezygnować).
Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie do pojemnika.
Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Nie wiedziałam nawet, ze istnieje coś takiego jak mąka z ciecierzycy. Widać, że wiele jeszcze muszę odkryć. :) Te ciasteczka na pewno są zdrowe, a i czuję, że przekłada się to na smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
relishmeals.blogspot.com
whiness,ja również całkiem niedawno odkryłam mąkę z ciecierzycy,znalazłam ją w dziale z produktami bezglutenowymi,ale jestem bardzo pozytywnie nia zaskoczona,a ciasteczka naprawdę smakują wybornie.Polecam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńjak ciasto nie chce wsprółpracować przy wałkowaniu i wykrajaniu kształtów, to przeważnie formuję w dłoniach kuleczki i je spłaszczam :) i ciastka są okrągłe
OdpowiedzUsuńasieja,dziękuję za radę,przy najbliższej okazji z niej skorzystam:)
OdpowiedzUsuńa można by zastąpić masło olejem?
OdpowiedzUsuńWitaj Usia:) Myślę,że raczej nie.
OdpowiedzUsuńWyszły świetnie, dodałam troszkę cynamonu, walkowalam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuń