środa, 22 sierpnia 2012

Sałatka z pieczonymi buraczkami i pestkami granatu



Inspiracją do zrobienia tej oryginalnej i bardzo dobrej sałatki był przepis znaleziony w Tescowej gazetce "Real food"
Polecam:)
Składniki:

6-8 małych,czerwonych buraczków
1 owoc granatu
sok z połówki małej cytryny
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
4 cebulki wiosenne wraz ze szczypiorkami
garść świeżych listków mięty
2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowo do polania buraczków
sól i pieprz do smaku

Owoc granatu przeciąć na pół,delikatnie wyciągnąć pestki,przepłukać je i odstawić na durszlaku.
Buraczki umyć,obrać ze skórki i pokroić w ósemki.Kawałki buraczków skropić oliwą,zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika.Piec przez ok. 40 min. w 200 C a następnie zdjąć folię i   piec jeszcze przez ok. 10 -15 min.W miseczce wymieszać oliwę z nasionami kminu i sokiem z cytryny.Upieczone buraczki posolić i popieprzyć,wymieszać i polać dressingiem.Dodać pestki granatu,grubo pokrojone listki mięty oraz drobno posiekane cebulki ze szczypiorkami.Wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki żeby sałatka się lekko przegryzła.
W razie konieczności doprawić jeszcze sokiem cytrynowym,solą i pieprzem.
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Karmel-itko, gdy zobaczyłam przepis to pomyślałam dokładnie to samo:)

    OdpowiedzUsuń