Ciasto marchewkowe z kremem serowo-czekoladowym wygląda i smakuje wyśmienicie:)
Krem serowo-czekoladowy wymyśliłam jakiś czas temu, świetnie nadaje się do innych ciast.
Polecam to ciasto,bo jest bardzo smaczne....kurcze,i jak tutaj się odchudzać???
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki startej i lekko odcisniętej marchewki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyzeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
bakalie: orzechy,rodzynki,itp-ilość według uznania-u mnie po garści
Krem:
300 g serka Philadelphia
100 g białej czekolady
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki startej i lekko odcisniętej marchewki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyzeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
bakalie: orzechy,rodzynki,itp-ilość według uznania-u mnie po garści
Krem:
300 g serka Philadelphia
100 g białej czekolady
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia,cynamonem i przyprawą do piernika,olej,na końcu marchewkę i bakalie.Wymieszane składniki na ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą okrągłej ,średniej wielkości tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok 40-45 min.Ostudzone ciasto przekroić na pół.
Do rondla włożyć serek oraz połamana białą czekoladę,na malutkim ogniu doprowadzić do całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia sie jej z serkiem philadelphia.Powinna powstać gładka,lśniąca masa:)
Przekrojone części ciasta marchewkowego posmarować ciepłym jeszcze kremem,złożyć i wierzch również posmarować kremem.
Udekorować według uznania.Smacznego:)
Cudne ciasto, ale ta polewa działa najbardziej na moje kubki smakowe. Musi być pyszna...
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto , lubię marchewkowe ,bo jest zdrowe i smaukje świetnie , a polewa bardzo fajna ;)
OdpowiedzUsuńWitam:) Ciasto wygląda pieknie.Mam pytanie odnośnie polewy,czy gdy zastygnie to nie jest zbyt ciężka,twarda? Czy nadaje się również do biszkoptu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi:)
OdpowiedzUsuńto musi być przepyszne! i wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńWhiness,teenager,kuchcikOla-dziękuję za miłe komentarze i cieszę się bardzo,że spodobał się Wam mój pomysł na krem:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o pytanie o konsystencję kremu,to jest świetna ponieważ krem ładnie się zastyga,nie rozlewa a jednoczesnie nie jest za twarda i skomplikowana w krojeniu.Nie wiem,co mam napisać o biszkopcie,mam zamiar dopiero wypróbować z biszkoptem,ale myslę,że będzie ok:)
już mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam marchewkowe i jestem nim zachwycona :-) szkoda, że się już skończyło :(
OdpowiedzUsuńbardzo ładne Ci wyszło! a polewa pierwsza klasa :-)
chantel.Magda-dziękuję:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać,ze skusiłam się i spróbowałam zrobić tą polewę.Jestem zachwycona,proste i jakie pyszne! Zdolniara z Ciebie,ja bym nie wpadła na połączenie tych składników:) Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się fajnym pomysłem na polewę.
OdpowiedzUsuńGocha
Gocha,ja się ciesze,ze zrobiłaś i o tym napisałaś:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńChciałabym się zapytać na jakiej wielkości foremke są podane składniki?