Ten chleb upiekłam z myślą o moich dzieciach.Polubiły ciemne chleby,tylko nie mogą jakoś polubić wszelkiego rodzaju ziarenek w nich:) Tak więc upiekłam tym razem chleb bez "ziarenek" ale za to na razowej mące orkiszowej.
Ciasto chlebowe było dość gęste więc wyrabiałam je dłońmi,chleb wyszedł jednak bardzo smaczny i gęsto usiany drobniutkimi dziurkami.
Ciasta starczy na dwie keksówki,z tym,że ja jakoś nigdy nie umiem rozdzielić ciasta tak by wyszły dwa takie same bochenki no i również tym razem upiekłam dwa chleby z których jeden był większy:)
Składniki:
500 g zakwasu żytniego
300 g razowej mąki orkiszowej
400 g mąki chlebowej
250 ml letniej,przegotowanej wody
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Mąki,zakwas,wodę i sól wymieszać w większej,najlepiej szklanej misce.Dłońmi wyrobić ciasto,dolewając stopniowo oliwę która ułatwi jego wyrabianie.Wyrobione ciasto będzie dość klejące.Czystą miskę nasmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto chlebowe.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny (wyrastanie może potrwać dłużej) pamiętając by przykryć miskę ściereczką.
Keksówki wysmarować masłem ,posypać płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić na dwie części,przełożyć do keksówek. Keksówki przykryć lnianymi ściereczkami i odstawić do ponownego wyrośnięcia (tym razem na jakieś 2 godziny-lub nawet dłużej).
Keksówki z wyrośniętym ciastem wstawić do zimnego piekarnika,włączyć tem 200 C i piec przez 1 godzinę,po tym czasie wyciągnąć ostrożnie z keksówek,wyłączyć piecyk i dopiekać chleb w gorącym piekarniku przez 20-30 min.
SMACZNEGO:)
Cudowny! Piękny, a dokładnie piękne bochenki!
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj upiekłam chlebuś orkiszowy... pycha!
OdpowiedzUsuńcudo, chciałabym taki na jutrzejsze śniadanie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Uważam,że Twoje chleby są jednymi z lepszych jakie miałam okazje oglądać w necie.Ten również wygląda fantastycznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję:) Jest naprawdę milo przeczytać takie komentarze:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, też lubię taki z dużą ilością małych dziurek.
OdpowiedzUsuńJa jakoś zawsze wolałam z takimi większymi dziurkami ale ten wyszedł taki fajny,ze zacznę prawdopodobnie piec go częściej:)
OdpowiedzUsuńDziękuję anemon:)
Aneta, a jakie wymiary mają twoje keksówki, bo wyglądają szersze niż standardowe?
OdpowiedzUsuńJuż podaje wymiary :) Spod : długie: 19,5 cm, szerokie :9,5 cm. Góra: długie: 22,5 cm, szerokie : 12,5 cm
OdpowiedzUsuńA z czego wykonane są keksówki ? amylynium czy teflon ? Pytam poważnie,bo czytałem że aluminium, blacha nie jest doobrym miejscem dla mąki orkiszowej, teflon również.
OdpowiedzUsuńJakaś alternatywa ??
Ja mam keksówki żeliwne :) Moga takie być ?
OdpowiedzUsuń