Bardzo smaczny torcik z bananami,truskawkami,lekkim karmelem i bitą śmietaną.
Idealny na słodki deser :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 puszka mleka skondensowanego
500 ml śmietany kremówki
2 dojrzale banany
truskawki do dekoracji
Puszkę mleka otworzyć i wstawić do garnka z gotującą się wodą . Gotować na małym ogniu przez ok 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.Dobrze wystudzić i wstawić do lodówki.
Ubić jajka z cukrem do tak zwanej białości.Ubite jajka wymieszać delikatnie z mąką .Ciasto na biszkopt przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszką manną małej tortownicy. Wstawić do nagrzanego 180 C piekarnika i piec przez ok 25-30 min.Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru.Część śmietany rozsmarować na pierwszym blacie.Obrane ze skóry banany pokroić w palsterki i ułożyć na warstwie śmietanowej,polać je zimnym karmelem,przykryć drugim blatem biszkoptowym.Wierzch biszkoptu posmarować drugą częścią bitej śmietany (zostawić troszkę śmietany do udekorowania brzegu) i ułożyć połówki truskawek.Udekorować jeszcze brzeg tortu bitą śmietaną.Schłodzić w lodówce. Torcik wyszedł bardzo smaczny.Polecam i smacznego:)
mmm pełnia szczęścia truskawki i bita śmietana
OdpowiedzUsuńi jeszcze banany)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj to ciasto! Super,super i jeszcze raz super! Dzięki za fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńi zapomniałam jeszcze napisać,ze użyłam gotowej masy kajmakowej.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo i ciesze się,ze pomysł na ciacho się przydał:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmmm, pycha :)
OdpowiedzUsuńTeraz to mi dopiero zachciało sie czegos słodkiegi i tak pysznego jak u Ciebie....a co z moja dietą?
OdpowiedzUsuńPyszności:-)