Pyszne mięso z kaczki duszone w sosie z min sokiem z czarnego bzu oraz czarnej porzeczki.Mięso wyszło pyszne,polecam bo przepis nie jest skomplikowany a efekt naprawdę dobry:)
Składniki:
Porcje z kaczki-u mnie noga i pierś
1 łyżka soku z czarnej porzeczki
1 łyżka z soku z czarnego bzu
1 łyżka sosu sojowego (styl japoński)
1 łyżka jasnego octu winnego
garść suszonej żurawiny
szczypta płatkow chili
2 rozgniecione ziarenka jałowca
sól i pieprz
szklanka wody lub bulionu
Mięso umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,pieprzem i płatkami chili.Włożyć do miski,zalać sokiem z porzeczki i czarnego bzu,sosem sojowym i octem balsamicznym.Wrzucić żurawinę,jałowiec,wszystko wymieszać,przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.Wyciągnąć mięso,naciąć skórę tak by nie uszkodzić mięsa,położyć na rozgrzaną patelnię,smażyć,odwracając porcje, do momentu aż skóra będzie rumiana.Zmniejszyć ogień i do zrumienionego mięsa dolać pół szklanki wody bądź bulionu oraz powstały z marynowania sok.Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny ,w razie konieczności dolać więcej wody lub bulionu.Mięso wyszło bardzo smaczne,wytworzyl się rownież wspaniały,aromatyczny sosik.Smacznego:)
Skusiłam się na taką kaczkę dzisiaj,miałam 4 nogi,no i muszę przyznać,że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona,mięso wyszło bardzo dobre.Pozdrwaiam,Elżbieta
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać taki komentarz:)Cieszę się,że kaczucha przygotowana w taki sposób smakowała.Pozdrawiam serdecznie!
Usuń