Od jakiegoś już czasu chętnie wykorzystuję gałązki tymianku i rozmarynu do pieczonych ryb czy mięs.Mam w zanadrzu kilka przepisów a dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne mięso z kurczaka pieczone między innymi z tymiankiem cytrynowym i rozmarynem.Niesamowite,jak smakują te roślinki po upieczeniu:)
Uwielbiam upieczony rozmaryn (że o czosnku nie wspomnę):D
Składniki:
4 udka z kurczaka(oczyszczone,umyte)
1/2 opakowania przyprawy zlocistej do kurczaka (miałam Prymat)
3 gałązki tymianku cytrynowego (lemon thyme)
1 gałązka rozmarynu
kilka ząbków czosnku (u mnie ok.8)
Udka natrzeć przyprawą do kurczaka,przełożyć do szklanej miski,dodać czosnek,porozrywane gałązki tymianku i rozmarynu.Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Tak przygotowane mięso ułozyć na blaszce,skropić delikatnie wodą i wlączyć piekarnik.Piec przez ok 1 godzinę,najpierw w 150 stopnich C,pod koniec pieczenia zwiekszyć temeraturę do 190 stopni (mięso się ladnie zrumieni).W trakcie pieczenia obracać udka z obu stron. Smacznego:)
Mniam,mniam!Jutro robię:)Wygladają super a w sumie takie proste do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDzięki,a przepis prościutki ale za to jakie pycha mięso:)
OdpowiedzUsuńBaardzo proste i baaardzo apetyczne. Kusi :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na nowy rok.
Dziekuję i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuń