wtorek, 3 stycznia 2012

Udka pieczone z rozmarynem i tymiankiem


Od jakiegoś już czasu chętnie wykorzystuję gałązki tymianku i rozmarynu do pieczonych ryb czy mięs.Mam w zanadrzu kilka przepisów a dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne mięso z kurczaka pieczone  między innymi z tymiankiem cytrynowym i rozmarynem.Niesamowite,jak smakują te roślinki po upieczeniu:)
Uwielbiam upieczony rozmaryn (że o czosnku nie wspomnę):D



Składniki:

4 udka z kurczaka(oczyszczone,umyte)
1/2 opakowania przyprawy zlocistej  do kurczaka (miałam Prymat)
3 gałązki tymianku cytrynowego (lemon thyme)
1 gałązka rozmarynu
kilka ząbków czosnku (u mnie ok.8)


Udka natrzeć przyprawą do kurczaka,przełożyć do szklanej miski,dodać czosnek,porozrywane gałązki tymianku i rozmarynu.Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Tak przygotowane mięso ułozyć na blaszce,skropić delikatnie wodą i wlączyć piekarnik.Piec przez ok 1 godzinę,najpierw w 150 stopnich C,pod koniec pieczenia zwiekszyć temeraturę do 190 stopni (mięso się ladnie zrumieni).W trakcie pieczenia obracać udka z obu stron.  Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Anonimowy3/1/12

    Mniam,mniam!Jutro robię:)Wygladają super a w sumie takie proste do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki,a przepis prościutki ale za to jakie pycha mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo proste i baaardzo apetyczne. Kusi :)
    Wszystkiego dobrego na nowy rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń