środa, 4 stycznia 2012

Ciasto czekoladowe z masą toffi,migdałami,kokosem i orzechami pecan



To miało być niemieckie ciasto czekoladowe z prawdziwego zdarzenia a wyszło takie trochę pokombinowane ciasto czekoladowe z masą toffi, z orzechami pecan,migdałami i kokosem.Przez nieuwagę wsypało mi się trochę wiecej kakao do kubka więc wlałam też więcej  gorącej wody.Ciasto zrobiło się rzadsze przez co placki nie były takie zbite i ciężkie jak w orginale.Nie miałam orzechów włoskich więc zastąpilam je lekko słonymi pecanami i migdałami.Ogólnie wyszło bardzo smaczne,cieżko było poprzestać na jednym kawałku:)


Skladniki:

2 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
3/4 szklanki maślanki (tem. pokojowa)
1 margaryna Kasia
szczypta soli

Masa:

1 puszka mleka skondensowanego
1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan (lekko słonych)
1/2 szklanki platków migdałowych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
50 g masła

Miękką margarynę utrzeć z cukrami.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą.Kakao zalać gorącą wodą,stopniowo wlewać do utatrej margaryny,cały czas ucierać.Teraz na zmianę dodawać mąkę,całe jajka i letnią maślankę.Ciasto może się wydać zwarzone,ale to nic nie szkodzi.Piekarnik nagrzać do 180 C.Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia,wlać część ciasta,upiec placek.W sumie trzeba upiec 3 placki,będą się piekly przez ok.20 m.Moje placki byly bardzo delikatne,więc musialam obchodzić się z nimi bardzo delikatnie.
Masa:
Mleko wlać do garnka,wrzucić masło,przez chwilę gotować na malutkim ogniu by odrobinę zgęstniało.Wrzucić posiekane orzechy,platki migdałowe i kokos.Wymieszać.Placki przełożyć cieplą masą.Ciasto jest najsmaczniejsze gdy posiedzi trochę w lodówce.Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Anonimowy23/3/13

    a czy to mleko skondensowane ma byc slodzone ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/3/13

    o kurcze a ja kupilam nieslodzone , to ile mam dosłodzic ?

    OdpowiedzUsuń