niedziela, 4 września 2011

Zielone kluseczki ufoludka:)




No tak.
Nie moga sie nazywac inaczej, poniewaz sa zielone.I tylko pod taka nazwa moga byc zjedzone...bo gdybym powiedziala:chodzcie na kluseczki ze szpinakiem, to w zyciu by nie przyszli:D
Dlatego tez te zielone leniwe pierogi u nas nazywaja sie Kluseczkami ufoludka:)
Smacznego:)


Skladniki:

400 g ugotowanych ziemniakow
200 g swiezego szpinaku
250 g sera twarogowego(uzylam Lowickiego)
2 jajka
300 g maki pszennej chlebowej
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka drobno pokrojonego szczypiorku
2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
sol i pieprz do smaku
starty parmezan do posypania klusek

Ugotowane ziemniaki dokladnie ugniesc,wystudzic.Szpinak zalac niewielka iloscia wody,zagotowac,gotowac ok.5 min.Odcedzic.Dodac odrobine oleju,drobniutko pokrojone cebulki i koperek.Dusic jeszcze przez moment,doprawic do smaku sola i pieprzem.Szpinak zmiksowac blenderem.dodac do ziemniakow razem z twarogiem i jajkami,dokladnie zagniesc.Na koncu dodac make i zagniesc jeszcze raz.Z ciasta uformowac walek,pokroic na male kawalki i wrzucac na osolona wode,gotowac ok.2 minut od czasu wyplyniecia na wierzch.Wyciagnac z wody i polac stopionym maslem.Posypac parmezanem.Mozna podac z sosem czosnkowym lub samym jogurtem.

Tak wyglada zielone,ufoludkowe ciasto na kluseczki
A tak mniej wiecej kluski gotowe do wrzucenia na wrzatek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz