niedziela, 4 września 2011

Muffiny czekoladowo-cytrynowe


Najlepsze.
Najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek udalo mi sie upiec.Czekoladowo-cytrynowe,bardzo wilgotne i mieciutkie zarazem.
Pyszne.Polecam:)




Skladniki:

2 i 1/2 szklanki maki tortowej
1/2  szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej 


150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej(najlepsza ciemna)
1 i 1/2 szklanki mleka
2 cale jajka plus bialko z jednego jajka
1/2 szklanki oleju
pol sloiczka Lemon curd(u mnie sloiczek 325 g)

*nie posiadam typowo polskiej szklanki wiec uzywam pojemnika z miarka i pojemnosc szklanki zastepuje miarka na cup-1 cup=250 ml

*Lemon curd powinno byc dobrej jakosci,mocno cytrynowe(czasami mozna kupic lemon curd w ktorym  najwiecej jest...cukru)

W misce wymieszac make,cukier oraz sode i proszek do pieczenia.
Czekolade wlozyc do rondelka,wlac szklanke mleka i na malym ogniu doprowadzic do calkowitego rozpuszczenia sie czekolady.Dodac reszte mleka,olej i na koncu jajka.Dobrze wymieszac i wlac do miski z suchymi skladnikami.Jeszcze raz wszystko razem dobrze wymieszac.Forme do muffinow wylozyc papilotkami,do kazdej delikatnie wlac mala ilosc ciasta,na to nalozyc pol lyzeczki lemon curd i przykryc dpowiednia ilosc ciasta.Papilotki powinny byc napelnione  do 3/4   calosci.

Blaszke z ciastem wstawic do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Piec przez ok.30 min.
Lemon curd nam sie rozplynie ,powstana dwa kolory ciasta,muffiny beda wilgotne,wrecz klejace,miekkie,mocno cytrynowe,pyszne.







2 komentarze:

  1. Anonimowy7/9/11

    Super przepis!!!Wczoraj robilam,wyszly swietne,tylko nastepnym razem sama chyba zrobie lemon curd.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie.Ja jeszcze nie robilam lemon curd ale mam w planach:)Pozdrawiam rowniez:)

    OdpowiedzUsuń