Tym razem nic nie zmienialam,upieklam tak jak go Tatter stworzyla:)
Kochamy Tatterowca,jest pyszny!
Skladniki:
400g zakwasu zytniego (u mnie gesty)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka demerary
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka demerary
*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.
Wszystkie skladniki wymieszac, ciasto bedziedosc lepkie i luzne.Naczynie z ciastem przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia Po wyrosnieciu ciasto ponownie przemieszac i przelozyc do foremki -keksowki wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi,wierzch ciasta posmarowac delikatnie oliwa i ponownie przykryc do wyrosniecia(u mnie 1,5 -2 godziny) Przed wlozeniem do piekarnika posypac platkami(owsianymi,zbozowymi,itp)
Foremke z chlebem wsunac do zimnego piekarnika, nastawic temperature na 200C i piec okolo godzine. Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.
Wszystkie skladniki wymieszac, ciasto bedziedosc lepkie i luzne.Naczynie z ciastem przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia Po wyrosnieciu ciasto ponownie przemieszac i przelozyc do foremki -keksowki wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi,wierzch ciasta posmarowac delikatnie oliwa i ponownie przykryc do wyrosniecia(u mnie 1,5 -2 godziny) Przed wlozeniem do piekarnika posypac platkami(owsianymi,zbozowymi,itp)
Foremke z chlebem wsunac do zimnego piekarnika, nastawic temperature na 200C i piec okolo godzine. Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Tatterowiec z Maja
Chyba najlepszy jaki mi wyszedl:)
Super chlebek, w zasadzie dorze, że właśnie skończyłam śniadanie, to się nie zaslinię ;]
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńDzieki:)