Kruche ciasto z powidłami sliwkowymi,porzeczkami,pianką,kruszonką,na mące orkiszowej-jednym słowem zdrowsza odmiana popularnego Plesniaka:)
Składniki:
3 szklanki razowej mąki orkiszowej
1 margaryna Kasia(250 g)
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 lyżki kakao
2-3 kropelki olejku waniliowego
1-2 lyżki gęstego jogurtu
1 słoiczek powideł sliwkowych(u mnie pojemnosć 400 ml)
1 szklanka czarnej porzeczki(może być ze słoiczka)
Białka oddzielic od żóltek.Makę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.Margarynę posiekać,dodać do mąki,zagniesć ciasto,podczas zagniatania stopniowo dodawać żółtka oraz jogurt.Wyrobione ciasto podzielić na 3 czesci.Do jednej czesci dodac kakao oraz olejek,zagniesć ponownie.Jedna czesć ciasta rozwałkować i wylożyć nim dno blaszki.Pozostałe dwie czesci wlożyć do zamrażalki.Na rozwałkowane ciasto wylożyć powidła sliwkowe a na powidła porzeczki.Z ciasta brązowego oderwać mały kawałek,resztę zetrzeć na tarce(duże oczka) i równomiernie posypać nim warstwę owocową. Białka ubić z niewielką iloscią cukru(u mnie 3 lyżki) i delikatnie rozłożyć na warstwie brązowej.Na końcu zetrzeć trzecia częsć ciasta razem z resztką ciasta brązowego i posypać wierzch z białkami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez ok.50 min.Smacznego:)
super ciacho!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Aga:)
OdpowiedzUsuńWłasnie jestem w trakcie przygotowywania następnego:)