Dzisiaj upieklam moj chleb orkiszowy.
Jesli tylko mam pod reka make orkiszowa,to mam rowniez ten chleb.
Chleb jest bardzo dobry,sprezysty ,dlugo zachowuje swiezosc,bardzo nam smakuje.
Dzisiaj troszke go przypieklam:)
Skladniki:
400 g zakwasu zytniego(moj byl gesty)
200 g maki pszennej chlebowej
200 g razowej maki orkiszowej
200 ml przegotowanej,letniej wody(czasami daje nawet 300 ml wody-ale robie to tylko wtedy gdy mam bardzo gesty zakwas lub gdy chce by chleb mial duze dziury:))
1 plaska lyzka soli
1/2 lyzeczki ciemnego,brazowego cukru(lub miodu)
Skladniki dokladnie wymieszac lyzka.Miske przykyc lniana sciereczka i pozostawic do wyrosniecia(podwojenia objetosci) na ok. 1-2 godziny.Po uplywie tego czasu ciasto ponownie wymieszac lyzka i przelozyc do wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi keksowki.Ponownie pozostawic do wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca posmarowac wierzch ciasta chlebowego oliwa posypac platkami owsianymi lub ulubionymi ziarnami(slonecznikiem,sezamem,itp).Keksowke wstawic do zimnego piekarnika,Nastawic tem. 200 st.C i piec przez ok 1 godzine.Wyciagnac chleb z formy i dopiekac jeszcze przez ok.10-20 min. Smacznego:)
Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie mieszamy
Bardzo odpowiada mi konsystencja ciasta gestego ale
wciaz lejacego sie,a poniewaz chleb pieke w keksowce
wiec taka gestosc ciasta jest dozwolona:)
Ciasto po pierwszym wyrosnieciu
Ciasto po drugim wyrosnieciu ,juz w keksowce
Piękny!! Robię jako następny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajnie,jestem ciekawa jak Ci wyjdzie:)Jeszcze podpowiem,ze na taka ilosc ciasta lepsza jest dluzsza keksowka:)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb nawet inaczej wygląda...dobre składniki i pewna gwarancja smaku :)
OdpowiedzUsuńTo prawda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziekuje:)
wyglada super, zaraz zabieram sie do pieczenia, wczoraj udalo mi sie dorwac spelt flour,wiec tym razem bedzie zakwasowy orkiszowy :)
OdpowiedzUsuńwyglada super, zaraz zabieram sie do pieczenia, wczoraj udalo mi sie dorwac spelt flour,wiec tym razem bedzie zakwasowy orkiszowy :)
OdpowiedzUsuńSuper,trzymam kciuki w takim razie:)
OdpowiedzUsuń