Dostalam od sasiadki fajna ksiazke.
"Potatoes-from gnocchi to mash"- to spis 50 najciekawszych przepisow z calego swiata na wykorzystanie ziemniakow.
Pierwszym przepisem jaki wpadl mi w oko i na jaki zdolalam zgromadzic skladniki jest wlasnie przepis na Makaron z ziemniakami z dodatkiem pesto ktore sklada sie z bazylii,orzeszkow i czosnku.Pochodzi z Australii,zalicza sie do "Fusion Food".Danie wyszlo bardzo pyszne,aromatyczne i ciekawe.
Skladniki:
500 g ziemniakow
500 g makaronu(najlepszy tagliatelle)
Pesto:
50 g swiezych listkow bazylii
75 g orzeszkow macadamia(mozna zastapic innymi)
2 duze zabki czosnku
175 ml oliwy z oliwek
50 g startego parmezanu(plus dodatkowo do posypania)
sol i pieprz do smaku
Bazylie,orzeszki,czosnek i oliwe wlozyc do blendera,rozdrobnic.Doadac stary parmezan,doprawic do smaku sola i pieprzem.
Makaron ugotowac wedlug zalecen producenta.Ziemniaki obrac,oplukac i ugotowac w lekko osolonej wodzie(uwazajac by nie rozgotowac).Ugotowane odcedzic,przestudzic i pokroic w krazki.Na rozgrzanej patelni z 2 lyzkami oliwy ladnie zrumienic ziemniaki a nastepnie dodac makaron i pesto.Wszystko delikatnie wymieszac i doprawic jeszcze sola i pieprzem.Posypac parmezanem i spozywac cieplutkie:)
Podalam ilosc skladnikow wedlug przepisu w ksiazce,sama dostosowalam ilosc do naszych potrzeb.
. . . a czemu by nie ? wygląda wspaniale twoje danie,bardzo wiosennie :-)
OdpowiedzUsuń