No i był.Pyszny,syty,lekko słodki bo z groszkiem:)
Polecam
Składniki:
6 dużych jajek
kilka plasterków boczku(użyłam 6 cieniutkich, kupionych-pokrojonych w plastry)
garść mrożonego groszku
po kawałku papryki(czerwonej,zielonej,żółtej-pokrojonej w paseczki)
łyżka octu winnego
szczypiorek (ilość według uznania-zostawić trochę do posypania)
sól(niekoniecznie jeśli boczek jest bardzo słony),pieprz
czerwona papryka w proszku
Boczek pokroić na małe kawałki,wrzucić na rozgrzaną patelnię,dodać odrobinę oliwy.Gdy się przyrumieni dorzucić warzywa,polać octem winnym,smażyć do czasu aż warzywa zmiękną.Jajka wbić do miseczki,roztrzepać,dodać paprykę,sól,pieprz.Roztrzepane jajka przelać na patelnię z warzywami,patelnię przykryć pokrywą i na małym ogniu pozostawić do momentu aż spód będzie ładnie upieczony,góra jednak pozostanie w dalszym ciągu surowa.
Jeśli mamy pod ręką drugą patelnię takiej samej wielkości to przekładamy po prostu omleta z patelni na patelnię i dosmażamy drugą stronę. Jeśli jednak nie mamy drugiej patelni to przewracamy omlet do góry dnem na blachę do pieczenia i dopiekamy w piekarniku. Smacznego :)
Ale pyszny,mniami :-)
OdpowiedzUsuńDzieki:)
OdpowiedzUsuńOmlet rzeczywiście podobny do tego, który ja zrobiłam. Twój prezentuje się pysznie. Dodatek zielonego groszku to fajny pomysł - daje dobry efekt kolorystyczny. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziekuje:)
OdpowiedzUsuńOczywiście kojarzę to zawsze przyjemnie i miło było przesiadywać w kuchni. Oczywiście jeszcze bardziej, iż posiadając do dyspozycji takie porady jak https://basiazsercem.pl/ faktycznie można naprawdę ugotować niesamowite dania. Najbardziej cieszy mnie to, że wszystkim one smakują, czyli nie ma żadnego problemu z ich szybkim przygotowaniem.
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się ten przepis, od tamtej pory zajadam się tymi omletami :) Idealne na śniadanie, omlet jest przepyszny i przede wszystkim pożywny. W sam raz gdy ktoś jest na diecie. Jeżeli ktoś chce zmienić coś w swojej diecie, zastanawia się co zrobić na śniadanie, lub szuka nowych przepisów to na pewno warto zdecydować się na ten przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń