Polecam serdecznie!
Skladniki:
2 galazki malutkich pomidorkow koktajlowych
3 garsci mlodych listkow szpinaku
10 zabkow czosnku w lupinkach
Dressing:
2 zabki czosnku
1 lyzeczka balsamicznego octu winnego
5 lyzek oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli kamiennej
1 lyzeczka drobniutko posiekanego koperku
Do dekoracji garsc uprazonych platkow migdalowych migdalow
Zabki czosnku w lupinkach wlozyc do naczynia zaroodpornego,polac oliwa i wstawic do piekarnika na ok.20 min.(mozna tez wykorzystac czosnek pieczony np.razem z miesem-czesto tak robie,pieke cale zabki czosnku razem z miesem,troche wczesniej je wyciagam i dodaje do salatki,taki jest nawet lepszy) Szparagi umyc i gotowac w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.Odcedzic i pokroic na mniejsze kawalki. Szpinak wyplukac,obsuszyc.Listki szpinaku ulozyc na duzym talezu salatkowym.Na listkach szpinaku rozlozyc szparagi oraz upieczony czosnek.Skladniki dressingu polaczyc ze soba(,czosnek przecisnac przez praske).Podgrzac na patelni a nastepnie dodac pomidorki,podgrzewac jeszcze chwilke,uwazajac by czosnek sie nie przypalil.Pomidory wylozyc na szpinak i szparagi,wszystko polac goracym sosem.Na koncu posypac prrazonymi migdalami.Salatka jest przepyszna.Polecam.
Super sałateczka i gratuluje nagrody :) Należała ci się :-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie,ze tak uwazasz Ewuniu:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń