wtorek, 30 sierpnia 2011

Sałatka na zdrowie

Salatka, z ktorej jestem niezmiernie dumna:)Wymyslilam ja na potrzeby konkursu .Salatka ta wygrala nagrode glowna a w naszym domu gosci teraz  bardzo czesto.Czasami zmieniam tylko co nieco ale zawsze jest szpinak,pomidorki i pieczony czosnek.No i prazone migdaly-nadaja salatce  fajnego stylu:)
Polecam serdecznie!



Skladniki:



Peczek mlodych szparagow

2 galazki malutkich pomidorkow koktajlowych

3 garsci mlodych listkow szpinaku

10 zabkow czosnku w lupinkach

Dressing:

2 zabki czosnku

1 lyzeczka balsamicznego octu winnego

5 lyzek oliwy z oliwek

1 lyzeczka soli kamiennej

1 lyzeczka drobniutko posiekanego koperku

Do dekoracji garsc uprazonych platkow migdalowych migdalow 



Zabki czosnku w lupinkach wlozyc do naczynia zaroodpornego,polac oliwa i wstawic do piekarnika na ok.20 min.(mozna tez wykorzystac czosnek pieczony np.razem z miesem-czesto tak robie,pieke cale zabki czosnku razem z miesem,troche wczesniej je wyciagam i dodaje do salatki,taki jest nawet lepszy) Szparagi umyc i gotowac w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.Odcedzic i pokroic na mniejsze kawalki. Szpinak wyplukac,obsuszyc.Listki szpinaku ulozyc na duzym talezu salatkowym.Na listkach szpinaku rozlozyc szparagi oraz upieczony czosnek.Skladniki dressingu polaczyc ze soba(,czosnek przecisnac przez praske).Podgrzac na patelni a nastepnie dodac pomidorki,podgrzewac jeszcze chwilke,uwazajac by czosnek sie nie przypalil.Pomidory wylozyc na szpinak i szparagi,wszystko polac goracym sosem.Na koncu posypac prrazonymi migdalami.Salatka jest przepyszna.Polecam.







2 komentarze:

  1. Super sałateczka i gratuluje nagrody :) Należała ci się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie,ze tak uwazasz Ewuniu:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń