Zapiekanka z ciecierzycą, makaronem i suszonymi pomidorami...wydawać by się mogło, że składniki zbyt suche, ze zapiekanka będzie nijaka, ale nic z tych rzeczy :)
Pianka z ciecierzycy, zabarwiona przecierem, sprawia, że zapiekanka jest bardzo pyszna :)
Polecam :)
Składniki :
400 g kolorowego makaronu penne
ciecierzyca sucha (200 g )
2 szklanki wody z gotowanej ciecierzycy
100 g suszonych pomidorów
200 g startego żółtego sera
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka papryki mielonej
szczypta chili
sól
pieprz
Ciecierzycę zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia ciecierzyce odcedzić, zalać ponownie wodą, i gotować do miękkości. Wlac tyle wody, by po ugotowaniu ciecierzycy, było jej około 2 szklanki. Ciecierzycę odcedzić, wodę zostawić.
Pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut, potem odcedzić i drobno pokroić.
Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić.
W dużej misce wymieszać ze sobą makaron, pomidory oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz mieloną, czerwoną papryką.
W drugiej misce ubić wodę z ciecierzycy, powinna powstać gęsta piana. Do ubitej piany dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Zmiksować by składniki się połączyły.
Piane pomidorową połączyć z makaronem i ciecierzycą.
Ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami. Tak przygotowane składniki na zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać obficie startym żółtym serem.
Zapiekać w 180 C przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz