Święta i po Świętach :)
Po kaczce również, ale przynajmniej zdjęcie zostało :)
Po kaczce również, ale przynajmniej zdjęcie zostało :)
Składniki :
1 sprawiona kaczka
podroby: 2 wątróbki, 2 żołądki , 2 serca
1/2 szklanki namoczonej w mleku, odciśniętej bułki
3 ząbki czosnku
suszony majeranek
sol
pieprz
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżka suszonego lubczyku
1 mała cebula
3 duże, winne jabłka
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Podroby pokroić na male kawałki i zmielić, wymieszać z bułką. . Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszona natka suszona pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napelnic wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 cząstki jabłka. Kaczkę zszyć nitką.
Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.
Mmm jaka apetyczna kaczuszka, ma piękny złocisty kolor :)
OdpowiedzUsuńDobrze się upiekła, to prawda chociaz trochę się bałam bo po raz pierwszy piekłam kaczkę na ruszcie :)
UsuńOjej ale super wypieczona! Przypomniala mi się moja mam która potrafila zrobić taka kaczke ze smak czuje po dziś dzień Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoja mama tez pyszne kaczki piecze :) A właśnie doszłyśmy z mama do wniosku ,ze to chyba był kaczorek :D
UsuńUwielbiam dobrze wypieczoną kaczkę, z mięskiem odchodzącym od kości i zarumienioną skórką. Stanowczo za rzadko ją przyrządzam, ale na święta to moje must have : ) Oczywiście musi być z jabłkami, do tego lane kluseczki i żurawina. Taka kaczka znakomicie nadaje się na uroczysty obiad w gronie rodziny, nie tylko wspaniale smakuje, ale i wyjątkowo wykwintnie się prezentuje. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń