Moje pyszne lazanetki z kurczakiem i żurawiną 💓
Serdecznie polecam :)
Składniki :
2 średniej wielkości filety z kurczaka
150 g suszonej żurawiny
6 płatów makaronu do lazanii
pól kostki sera parmezan (100 g )
1 łyżka śmietany 18 %
sok z polowy cytryny
sok z polowy pomarańczy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej oraz 1/4 szklanki wody
400 ml wody
1 łyżka oleju kokosowego
sól
pieprz
4 kokilki żaroodporne
metalowa obręcz lub szklanka do wycinania kola z ciasta ,zbliżona do wielkości kokilków
Przepis na 4 pyszne lazanie
Sos z żurawiny:
Żurawinę zalać wodą, opłukać, odcedzić. Ponownie wlać 400 ml wody. dodać łyżeczkę ciemnego cukru, sok z cytryny oraz pomarańczy, gotować na małym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż zgęstnieje. Sos podzielić na dwie części. Większa część będzie nam potrzebna do polania warstw kurczaka, mniejsza do nałożenia na wierzch. Większą część sosu miksujemy blenderem,
dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej rozmieszanej z niewielką ilością wody i zagotowujemy ponownie w rondelku, gotujemy przez około 2 - 4 minuty.
Lazania :
Parmezan zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek. Wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na rozgrzany olej kładziemy pokrojone filety i smażymy, na złocisty kolor, doprawiając solą oraz pieprzem, pod koniec dodajemy łyżkę śmietany, razem podsmażamy, a na koniec posypujemy mięso startym parmezanem. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
W większym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, delikatnie wkładamy makaron do lazanii, gotujemy do miękkości ( ja gotowałam około 15 minut) . Ugotowany makaron zalewamy zimną wodą, odcedzamy.
Kokilki smarujemy od wewnątrz masłem.
Z makaronu wycinamy kola.
Makaron umieszczamy w naczynku, na niego nakładamy kawałeczki fileta.
Mieso polewamy warstwa gładkiego sosu z żurawiny i posypujemy startym parmezanem.
Pokrywamy kolejna warstwa makaronu i powtarzamy czynność czyli nakładamy ponownie kawałki fileta i polewamy sosem a potem posypujemy parmezanem i nakładamy ostatnia warstwę makaronu, posypujemy parmezanem . Naczynka układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika.
Zapiekamy w 190 C przez około 10- 15 minut.
Ostrożnie, by się nie poparzyć, wyciągamy naczynka z piecyka .
Jeżeli chcemy, by nasze lazanetki ładnie się prezentowały na talerzu, musimy odczekać jakiś czas, by wszystko się "uleżało". Zapewniam, ze są równie pyszne takie zaraz po zapieczeniu, jak i takie lekko przestygnięte.
Naczynka układamy na talerzu do góry nogami i wykładamy nasze lazanetki . Przed tą czynnością można jeszcze delikatnie podważyć nożem dookoła ścianek naczynek, na wypadek, gdyby makaron zbyt bardzo się do nich przykleił i nie chciał odejść od ścianek.
Lazanetki dekorujemy przygotowaną , mniejszą częścią sosu żurawinowego oraz natką pietruszki.
Smacznego, bo naprawdę jest do czego :)
świetne danie, wyglądają bardzo dekoracyjnie i pewnie świetnie smakują
OdpowiedzUsuńOjej, jak ładnie podane! Bardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKulinarne dzielo sztuki jak da mnie ...super !
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziekuje :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda)))
OdpowiedzUsuńSłodko kwaśne smaki, idealnie do siebie pasujące :)
Usuń