Watruszki znane są pod postacią pysznych, drożdżowych bułeczek z serem, natomiast watruszki mięsne to smaczne kotleciki z cebulą i żółtym serem.
Przepis znalazłam na stronie Kresy24pl
Przepis jest prosty a kotleciki bardzo smaczne i soczyste. trzeba je tylko dobrze doprawić solą i pieprzem.
Polecam do obiadu lub na jakieś spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)
Składniki :
850 g mięsa mielonego, wieprzowego
1.5 szklanki namoczonej w mleku lub wodzie, odciśniętej bułki
2 cebule
200 g żółtego sera
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji
Jedną cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso połączyć z bułką oraz cebulą. by powstała jednolita masa. Dobrze doprawic sola i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce, druga cebulę rowniez drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce.
Z masy mięsnej formujemy kulki, możemy je umieścić w formie na muffinki lub tez na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie. Nadkładamy łyżeczką cebulę ( u mnie starta ).
Na cebulę nakładamy starty, żółty ser.
Smacznego :)
Super pomysł żeby je czymś nadziać))
OdpowiedzUsuńale ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, to nie moj pomysl ale zgadzam sie z Wami ,proste i zarazem ciekawe no i smaczne :)
OdpowiedzUsuńMmm... smakowicie wyglądają te kotleciki :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna alternatywa dla mielonego miesa! Warte wypróbowania i zaskoczenia choc troche domowników!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń