Bardzo proste w wykonaniu, bez dodatku jajek oraz cukru, pyszne , kruche rogaliki :)
Do ciasta dodałam puree z dyni , żeby były bardziej jesienne ;)
Polecam :)
Składniki :
3 szklanki maki
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki puree z dyni
3/4 kostki masła lub margaryny Kasi
Do przesianej mąki pszennej dodać puree z dyni oraz śmietanę.
Do tych składników dodać posiekane masło albo margarynę ( ja użyłam margaryny Kasia ) i zagnieść z nich ciasto. Ciasto uformować w kulę, przykryć folia spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, Mniejsze rogaliki szybciej i lepiej się wypieką ). Kazda cześć ciasta rozwałkować, podzielić na trójkąty.
Kazdy trójkąt posmarować powidłami śliwkowymi i zawinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 C. Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut.
Upieczone można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem jednak takie bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) .
Smacznego :)
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń