Prosty i smaczny ryżowy deser :)
Bardzo dobry również na zimno :)
Składniki:
1 litr mleka
2 łyżki startej skorki z cytryny
100 g ryżu ( najlepszy taki specjalny "pudding rice" )
70 g cukru
5 jajek
cynamon do dekoracji
Z podanej ilości mleka odlać 4 łyżki.
Pozostałe mleko wlać do rondla, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać ryż i cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie i
przełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika (180 C ).
Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno.
Zdecydowanie w moich klimatach, świetny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). My również lubimy takie desery :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń