piątek, 13 marca 2015

Tort Wielkanocny koszyczek




Tort z kremem śmietanowo - rabarbarowym. 
Po prostu wyśmienity!

Składniki :

Biszkopt jasny 

3 jajka
3 łyżki drobnego  cukru do wypieków
3 łyżki mąki tortowej

Biszkopt kakaowy

3 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki tortowej  
1 łyżka kakao

Biszkopt makowy 

3 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2,5 łyżki suchego maku
2 łyżki mąki tortowej

Mus z rabarbaru 

300 g umytego, pokrojonego w kostkę rabarbaru
3/4 szklanki wody
4 łyżki cukru

Nasączenie biszkoptów  

4 łyżki soku malinowego
2 łyżki soku z cytryny
dżem truskawkowy 

Krem

500 ml śmietany kremówki (double cream )
3 lyzki cukru pudru
mus z rabarbaru

Polewa czekoladowa 

1,5  czekolady Bournville  (180 g jedna) 
200 ml mleka

Do obłożenia boków

200 ml śmietany kremówki
okruszki z upieczonych biszkoptów
mielone migdały 

Dekoracja 

cukrowa masa plastyczna
mielona kurkuma
mielona papryka
mały, ugotowany  buraczek 
gotowe motylki z masy cukrowej 

mała tortownica 

Mus z rabarbaru:

Rabarbar włożyć do rondelka, zalać woda i wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie całkowicie  miękki. Przestudzić a potem zmiksować blenderem.




Blaszkę do biszkoptu posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Biszkopt jasny, kakaowy :  jajka ubić z cukrem do tak zwanej białości. Dobrze ubite  jajka to podstawa dobrego biszkoptu. Gdyby jajka nie chciały się ubijać tak jak należy można dodać kropelkę soku z cytryny. Do ubitych jajek dodawać  partiami mąkę ( i kakao )  i delikatnie mieszać by ciasto było gładkie, bez grudek.Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 C.   Piec przez około 20-25 minut. Po tym czasie można delikatnie otworzyć piecyk i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy.



Biszkopt makowy : Spod blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Ubić jajka do białości z cukrem, Do ubitych jajek wsypywać na przemian mąkę i mak, ciasto wylać do tortownicy i piec przez około 30 min.

Okruszki z upieczonych biszkoptów mieszamy z mielonymi migdałami, przydadzą się do obłożenia boków.

Każdy krążek ciasta nasączamy sokiem z cytryną.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo  dodajemy mus z rabarbaru. Powinna powstać bardzo gęsta masa.



Na spód kładziemy biszkopt kakaowy, smarujemy dżemem truskawkowym i nakładamy krem śmietanowy z musem rabarbarowym. Potem kładziemy biszkopt makowy i ponownie smarujemy dżemem i nakładamy krem.Na wierzch kładziemy biszkopt jasny. Jeśli zostanie nam trochę masy okładamy nią boki tortu.



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny.

W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki.  Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami.

Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek.  Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty,


z papryką lekko  pomarańczowy a z sokiem ze  startego  buraczka lekko różowy. Z masy wycinamy foremką kształty pisanek, układamy w koszyczku i dekorujemy według własnego pomysłu.
.


Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. Anonimowy13/3/15

    Wyobrażam sobie jaki musi być pyszny !!! Jak smakuje ta masa cukrowa z kurkuma i papryka ? Czy przyprawy są bardzo wyczuwalne ? Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nie, nie są bardzo wyczuwalne,polecam spróbować i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Anonimowy14/3/15

      Spróbuje na pewno :) Ewa

      Usuń
    3. Super,daj znac:)

      Usuń
  2. Cudna dekoracja :)
    Z rabarbarem musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń