Tort z kremem śmietanowo - rabarbarowym.
Po prostu wyśmienity!
Biszkopt jasny
3 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki tortowej
Biszkopt kakaowy
3 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka kakao
Biszkopt makowy
3 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2,5 łyżki suchego maku
2 łyżki mąki tortowej
Mus z rabarbaru
300 g umytego, pokrojonego w kostkę rabarbaru
3/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
Nasączenie biszkoptów
4 łyżki soku malinowego
2 łyżki soku z cytryny
dżem truskawkowy
Krem
500 ml śmietany kremówki (double cream )
3 lyzki cukru pudru
mus z rabarbaru
Polewa czekoladowa
1,5 czekolady Bournville (180 g jedna)
200 ml mleka
Do obłożenia boków
200 ml śmietany kremówki
okruszki z upieczonych biszkoptów
mielone migdały
Dekoracja
cukrowa masa plastyczna
mielona kurkuma
mielona papryka
mały, ugotowany buraczek
gotowe motylki z masy cukrowej
mała tortownica
Mus z rabarbaru:
Rabarbar włożyć do rondelka, zalać woda i wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie całkowicie miękki. Przestudzić a potem zmiksować blenderem.
Blaszkę do biszkoptu posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Biszkopt jasny, kakaowy : jajka ubić z cukrem do tak zwanej białości. Dobrze ubite jajka to podstawa dobrego biszkoptu. Gdyby jajka nie chciały się ubijać tak jak należy można dodać kropelkę soku z cytryny. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę ( i kakao ) i delikatnie mieszać by ciasto było gładkie, bez grudek.Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 C. Piec przez około 20-25 minut. Po tym czasie można delikatnie otworzyć piecyk i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy.
Biszkopt makowy : Spod blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Ubić jajka do białości z cukrem, Do ubitych jajek wsypywać na przemian mąkę i mak, ciasto wylać do tortownicy i piec przez około 30 min.
Okruszki z upieczonych biszkoptów mieszamy z mielonymi migdałami, przydadzą się do obłożenia boków.
Każdy krążek ciasta nasączamy sokiem z cytryną.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mus z rabarbaru. Powinna powstać bardzo gęsta masa.
Na spód kładziemy biszkopt kakaowy, smarujemy dżemem truskawkowym i nakładamy krem śmietanowy z musem rabarbarowym. Potem kładziemy biszkopt makowy i ponownie smarujemy dżemem i nakładamy krem.Na wierzch kładziemy biszkopt jasny. Jeśli zostanie nam trochę masy okładamy nią boki tortu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny.
W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki. Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami.
Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek. Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty,
z papryką lekko pomarańczowy a z sokiem ze startego buraczka lekko różowy. Z masy wycinamy foremką kształty pisanek, układamy w koszyczku i dekorujemy według własnego pomysłu.
.
Smacznego !!!
Wyobrażam sobie jaki musi być pyszny !!! Jak smakuje ta masa cukrowa z kurkuma i papryka ? Czy przyprawy są bardzo wyczuwalne ? Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie, nie są bardzo wyczuwalne,polecam spróbować i pozdrawiam :)
Spróbuje na pewno :) Ewa
UsuńSuper,daj znac:)
UsuńCudna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem musiał być pyszny :)