Mięso z kaczki duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina i suszonych śliwek. Wyszło bardzo smaczne, polecam :)
Składniki :
2 kacze udka
2 kacze piersi
5 suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 gałązka rozmarynu
2 gałązka tymianku cytrynowego
sól kamienna
pieprz
suszony majeranek
4 ząbki czosnku
woda
1 płaska łyżka mąki pszennej
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Dodać rozmaryn, tymianek i ząbki czosnku. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie patelnię rozgrzać i na bardzo rozgrzaną położyć nogi i piersi z kaczki. Mięso dobrze zrumienić, tłuszcz powinien się wytopić. Część tłuszczu odlać, zostawić mniej więcej połowę, dodać czosnek i zioła, suszone śliwki, wlać wino i pół szklanki wody. Patelnię przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu przez około 2 godziny.W razie konieczności dodać trochę wody. Pod koniec duszenia, gdy mięso będzie odchodziło od kości i będzie miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z małą ilością wody oraz łyżką sosu. Chwilkę jeszcze pogotować by powstał gęstszy sos.
Mięso dobrze smakuje z ziemniakami i sałatką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz