sobota, 7 lutego 2015

Naleśniki gryczane


Gdy zostanie Wam trochę kaszy gryczanej z obiadu to polecam zrobić takie oto złociste naleśniki :).
Kolejne nasze ulubione :) 

Składniki : 


5 łyżek ugotowanej  kaszy gryczanej
6 łyżek płatków owsianych
1/2 litra mleka
2 jajka
6-7  łyżek maki pszennej
sól kamienna (ilość według uznania )
oliwa lub olej 



Kaszę gryczaną zmiksować (rozdrobnić ) , płatki owsiane również rozdrobnić. Kaszę oraz płatki przełożyć do miski, dodać mleko, jajka, wymieszać lub zmiksować mikserem  na małych obrotach. Na końcu dosypać mąkę i sol, również wymieszać by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję typowego ciasta  naleśnikowego.



Na patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników lub inną  dobrą, wypróbowaną, wlać niewielką ilość oliwy, na rozgrzaną oliwę nalewać chochelką  ciasto, rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć z każdej strony po kilka minut. Ja smażę na 4. Ciasto należy odwrócona druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.
Naleśniki as pyszne bez niczego, ale też  z dżemem, syropem , mięsem...podane z parówkami i posypane żółtym serem , mogą przemienić się w pyszne śniadanie :).
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :) Nigdy nie robiłam naleśników z kaszy gryczanej i chyba muszę spróbować, bo tą kaszę bardzo lubię, a naleśniki mają idealny kształt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja normalny, naleśnikowy kształt i są bardzo dobre :) . Dziękuję i polecam :)

      Usuń