Gdy zostanie Wam trochę kaszy gryczanej z obiadu to polecam zrobić takie oto złociste naleśniki :).
Kolejne nasze ulubione :)
Kolejne nasze ulubione :)
Składniki :
5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
6 łyżek płatków owsianych
1/2 litra mleka
2 jajka
6-7 łyżek maki pszennej
sól kamienna (ilość według uznania )
oliwa lub olej
Kaszę gryczaną zmiksować (rozdrobnić ) , płatki owsiane również rozdrobnić. Kaszę oraz płatki przełożyć do miski, dodać mleko, jajka, wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Na końcu dosypać mąkę i sol, również wymieszać by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję typowego ciasta naleśnikowego.
Na patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników lub inną dobrą, wypróbowaną, wlać niewielką ilość oliwy, na rozgrzaną oliwę nalewać chochelką ciasto, rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć z każdej strony po kilka minut. Ja smażę na 4. Ciasto należy odwrócona druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.
Naleśniki as pyszne bez niczego, ale też z dżemem, syropem , mięsem...podane z parówkami i posypane żółtym serem , mogą przemienić się w pyszne śniadanie :).
Smacznego :)
Wyglądają bardzo smakowicie :) Nigdy nie robiłam naleśników z kaszy gryczanej i chyba muszę spróbować, bo tą kaszę bardzo lubię, a naleśniki mają idealny kształt ;)
OdpowiedzUsuńMaja normalny, naleśnikowy kształt i są bardzo dobre :) . Dziękuję i polecam :)
Usuń