poniedziałek, 2 lutego 2015

Gulasz z papryką i selerem


Pyszny gulasz z kolorową papryką ,selerem i ziołami :)
Koniecznie doprawiony wodą z kiszonych ogórków :)! 
Mniam, mniam :)

Składniki :

mięso gulaszowe 1 kg
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula czerwona
1 średnia cebula biała
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
2 gałązki tymianku cytrynowego
1 łyżeczka zmielonej, ostrej papryki 
2 szczypty oregano
2 szczypty rozmarynu
1 szczypta chili 
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki wody z ogórków kiszonych
1 łyżka smalcu
sol oraz pieprz do smaku
papryka żółta, zielona , czerwona
1 łyżka mąki orkiszowej białej 
woda

Mięso gulaszowe umyć, jeśli taka potrzeba, pokroić na mniejsze kawałki,osuszyć, Na patelni rozgrzać smalec, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone w paski cebule, pokrojone łodygi selera, listki laurowe, ziele angielskie i  kulki  jałowca.



Cebule zrumienić, dodać mięso, gdy mięso zacznie się rumienić dodać paprykę w proszku, przeciśnięty czosnek, oregano, rozmaryn, chili, tymianek, Posolić i popieprzyć.


 Wszystko razem podsmażyć  do momentu aż mięso będzie  pięknie zrumienione, potem dolać wodę, zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem by gulasz się pomalutku gotował czy jak kto woli, dusił :) .Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i  dusić wszystko aż mięso będzie miękkie.


W razie konieczności dolać wody. Na samym końcu, by zagęścić gulasz, dodajemy mąkę rozrobioną w malej ilości wody oraz wodę z kiszonych ogórków :),chwilkę jeszcze gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy lubczykiem oraz, w razie konieczności, solą i pieprzem. Gulasz jest bardzo smaczny, doskonale smakuje z pieczywem  czy kaszą.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz