Pyszny gulasz z kolorową papryką ,selerem i ziołami :)
Koniecznie doprawiony wodą z kiszonych ogórków :)!
Mniam, mniam :)
Składniki :
mięso gulaszowe 1 kg
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula czerwona
1 średnia cebula biała
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
2 gałązki tymianku cytrynowego
1 łyżeczka zmielonej, ostrej papryki
2 szczypty oregano
2 szczypty rozmarynu
1 szczypta chili
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki wody z ogórków kiszonych
1 łyżka smalcu
sol oraz pieprz do smaku
papryka żółta, zielona , czerwona
1 łyżka mąki orkiszowej białej
woda
Mięso gulaszowe umyć, jeśli taka potrzeba, pokroić na mniejsze kawałki,osuszyć, Na patelni rozgrzać smalec, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone w paski cebule, pokrojone łodygi selera, listki laurowe, ziele angielskie i kulki jałowca.
Cebule zrumienić, dodać mięso, gdy mięso zacznie się rumienić dodać paprykę w proszku, przeciśnięty czosnek, oregano, rozmaryn, chili, tymianek, Posolić i popieprzyć.
Wszystko razem podsmażyć do momentu aż mięso będzie pięknie zrumienione, potem dolać wodę, zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem by gulasz się pomalutku gotował czy jak kto woli, dusił :) .Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i dusić wszystko aż mięso będzie miękkie.
W razie konieczności dolać wody. Na samym końcu, by zagęścić gulasz, dodajemy mąkę rozrobioną w malej ilości wody oraz wodę z kiszonych ogórków :),chwilkę jeszcze gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy lubczykiem oraz, w razie konieczności, solą i pieprzem. Gulasz jest bardzo smaczny, doskonale smakuje z pieczywem czy kaszą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz