Roladki są bardzo dobre, robię je dość często, podczas pieczenia i duszenia powstaje również pyszny sos.
Doskonałe z kluskami śląskimi i surówką:)
Składniki:
4 piersi kacze (bez skóry)
1 cebula
2 listki laurowe
zioła prowansalskie ( ilość według uznania)
kawałek boczku (wędzony lub surowy)
ogórki konserwowe (2-3- w zależności od wielkości)
ulubiona musztarda
sól i pieprz
nitka do związania mięsa
2 łyżki margaryny
woda
Piersi kacze rozbić tłuczkiem do mięsa, każdą posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Cebulę pokroić w piórka, ogórki i boczek w paski. Na każdy płat rozbitej kaczej piersi nałożyć , od strony szerszej, kilka pasków boczku, ogórka i cebuli. Delikatnie zwijać roladę, od strony szerszej do węższej. Owinąć nitką by nam się nie rozleciały podczas pieczenia i duszenia.
Na patelni rozgrzać margarynę i na gorącą układać listki laurowe i mięso by się ładnie zrumieniło z dwóch stron. Potem dolać trochę wody i pod przykryciem dusić roladki do miękkości, dolewać niewielką ilość wody w razie konieczności.
Gdy roladki będą miękkie, dolać więcej wody, łyżkę mąki rozrobić z niewielką ilością sosu i wody, wlać do roladek i gotować, doprawić do swojego ulubionego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz