Kotleciki te zrobiłam z myślą o dzieciach :) Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mocno paprykowe, w pozytywnym tego słowa znaczeniu:)
Paryka jest wyczuwalna ale nie widoczna, a o to chodziło mi najbardziej :)
Polecam :)
Składniki :
750 g mięsa mielonego wieprzowego
700 g czerstwego chleba, namoczonego wcześniej w wodzie i odsączonego
1 duże jajko
1 duża cebula
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
1 łyżka soli
pieprz czarny do smaku
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
1 łyżka mielonej kolędry
1 łyżka suszonej natki pietruszki
5 ząbków czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Mięso dokładnie wymieszać z chlebem. Paprykę poprzekrajać na mniejsze kawałki i rozdrobnić malakserem lub blenderem, dodać do mięsa, wymieszać.
Cebulę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek przecisnąć praską. Do masy mięsnej dodać cebulę, czosnek, jajko, oraz pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać. Masa będzie dość lużna ale dająca się uformować w kulki.
Z mięsa formować kulki, tak jak na kotlety mielone, i obtaczać każdą kulkę w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron, pamiętając przy okazji, by ogień nie był zbyt duży i żeby nasze kotlety nie przypaliły się zbyt szybko.
Usmażone układać na papierowym ręczniku by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Zapraszam serdecznei do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia!
Bardzo dobre kotlety, zrobiłam dzisiaj na obiad. Polecam :) Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Kasiu,że przepis Ci się przydał:) Pozdrawiam i dziękuję :)!
OdpowiedzUsuń