Bardzo dobre i ładnie się prezentujące, jogurtowe babeczki z tego przepisu :)
Upiekłam je w foremkach na babeczki oraz silikonowych foremkach w kształcie pisanek.
Polecam :)
Składniki:
125 g naturalnego jogurtu
75 g roztopionego masła
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków
75 g roztopionego masła
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków
W misce wymieszać ze sobą suche sładniki, czyli makę, sól i sodę oczyszczoną.
Do szklanej miski wlać jogurt, dodać lekko przestudzone masło i wymieszać z jogurtem. Dodać również jajka, otartą skórke z cytryny i wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać. Potem dodać składniki suche, wszystko razem wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiej masy.
Foremki na babeczki wysmarować masłem i posypać maką, jeśli mamy silikonowe foremki, nie musimy smarować ich masłem ani posypywać mąką. Delikatnie nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek.
Foremki wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec babeczki przez ok 20 - 25 min.
Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki można udekorować lukrem.
Smacznego:)
I upieczone w silikonowych foremkach
Babeczki są świetne,upieczone dzisiaj wczesnym rankiem,jedna była w koszyczku, pięknie się prezentowała.Pozdrawiam:)Ania
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa też je piekłam w tym roku :)