czwartek, 24 stycznia 2013

Zielony łosoś i ziemniaki też:)


Zielony obiad:)
Składniki:

2 filety z łososia ze skórą (280 g)
sok z  jednej cytryny
pieprz cytrynowy
sól kamienna
3 łyżki oliwy
2 garści listków szpinaku
1 łyżeczka koperku
1 jajko
5-6 ziemniaków
1 łyżka śmietany
masło

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny,delikatnie nacieramy solą i pieprzem,polewamy oliwą.Przykrywamy szczelnie pojemnik w którym się znajduje i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

W dniu przygotowania potrawy obieramy ziemniaki,płuczemy je i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.Opłukane listki szpinaku miksujemy blenderem razem z koperkiem i solą (ilość soli według uznania). Odmierzamy 1-2 łyżki szpinakowego puree i mieszmy razem ze śmietaną .Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,układamy część ziemniaków,polewamy częścią  sosu śmietanowo-szpinakowego i posypujemy wiórkami masła.Możemy zrobic kilka warstw,w zależności od tego ile mamy ziemniaków.

Naczynie z ziemniakami wstawiamy do piekarnika,ustawiamy temperaturę 180 C.



Ubijamy do białości jajko,do ubitego dodajemy puree szpinakowe,delikatnie mieszamy.Taka miksturą polewamy łososia .Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wówczas wstawiamy do piekarnika również naczynie z łososiem.Pieczeny do czasu aż szpinak z jajkiem się "zetnie"

Ziemniaki powinny być ładnie zrumienione:)


Taki zielony obiad smakował dobrze,polecam:)



4 komentarze:

  1. Przygotowania nie wyglądają smakowicie, ale efekt końcowy! Musi być mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dziewczyny:) Jak zaczęłam robić to sama nie wiedziałam co z tego wyjdzie ale wyszło bardzo dobre:) Myślę,że Shrekowi też by się taki obiad podobał:)

    OdpowiedzUsuń